@book{oai:chikyu.repo.nii.ac.jp:00000577, author = {竹中, 千里 and TAKENAKA, Chisato}, month = {Sep}, note = {application/pdf, ドンクワーイ村の井戸水および土壌の化学的特徴を明らかにすることを目的として調査を行なった。ドンクワーイ村では10 ~ 40 mの深部からくみ上げている井戸水を利用している。その水質は、乾季と雨季で異なり、乾季では、重炭酸イオンを多く含む水質で井戸による違いがほとんど見られないのに対し、雨季では塩化物イオンが多くなり、井戸によってばらつきが認められた。これは、雨季の井戸水が、乾季に土壌中に集積した塩類の影響を受けているためと推察された。また土壌については、村に近い地点で栄養塩類が多く、米の収量と関係づけることができる地点があることが明らかとなった。, We surveyed chemical characteristics of well water and paddy soils in Dongkhuai village. The villagers use well water from 10-40m depth. The quality is different between dry and rainy season, in which bicarbonate ion is dominant and the composition is uniform among several wells in dry season and chloride ion is major and the composition depends on the well site in rainy season. These facts suggest that the water quality should be affected by salts which are accumulated in soils during dry season. We found that the paddy soil near village contains more nutrients than that of far site, and correlated with a good rice yield.}, publisher = {総合地球環境学研究所 研究プロジェクト4-2}, title = {サイタニー郡ドンクワーイ村における井戸水と土壌の化学的特徴}, year = {2006}, yomi = {タケナカ, チサト} }