WEKO3
アイテム
ラオス・メコン川水系産カモジシオグサ(淡水産緑藻類)の食用利用調査 ( まとめと今後)
https://chikyu.repo.nii.ac.jp/records/569
https://chikyu.repo.nii.ac.jp/records/5696d425a5a-a162-462e-a383-a3a9470f47ca
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
ラオス・メコン川水系産カモジシオグサ(淡水産緑藻類)の食用利用調査 ( まとめと今後) (63.9 kB)
|
|
Item type | 図書の一部 / Book(1) | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2016-09-30 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | ラオス・メコン川水系産カモジシオグサ(淡水産緑藻類)の食用利用調査 ( まとめと今後) | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Utilization research of Cladophora glomerata (freshwater green-macroalgae) as foodsin the Mekong River water system, Laos ( its recapitulation and future works) | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | カモジシオグサ|食用利用|メコン川|ラオス | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Cladophora glomerata|utilization as food|the Mekong|Laos | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_2f33 | |||||
資源タイプ | book | |||||
著者 |
鯵坂, 哲朗
× 鯵坂, 哲朗× 若菜, 勇× Ajisaka, Tetsuro× Wakana, Isamu |
|||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | ラオス・メコン川水系では北部ラオス、特にルアンプラバン周辺で淡水産緑藻類カモジシオグサ(Cladophora glomerata Kuetzing:ラオス語でカイ)が食用として広く利用されている。生や乾燥した藻体の利用だけでなく、藻体を板海苔状に加工した製品(ラオス語でカイペーン)が生産されており、最近は生産が拡大して乾期での重要な現金収入源となっている。カイペーンの詳しい加工工程、製法の近代化・商業化の傾向やカイペーン以外の利用法についても述べ、カモジシオグサの資源と利用についての将来性と問題点について考察した。さらに、カイを含めた食用淡水産藻類研究の今後の調査方針や重点調査項目について列挙した。 | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | Cladophora glomerata Kuetzing (freshwater green-macroalgae; kai in Lao) has been widely utilized as foods in the Mekong River water system, (northern part of Laos, especially near Luang Prabang). Not only as raw and dried plants for foods, but also the plants has been processed as Nori sheet-like product (kai-pane in Lao). Recently, this kai-pane processing is expanding to surrounding villages for an important source of money income in the dry season. We reported this kai-pane processing in detail, its modernization/commercialization, and other utilization of kai as foods. We also discussed about the problems and the future of this kai resource. We also enumerated the profiles of our future studies and focused research points on fresh water macroalgae as food including kai. |
|||||
図書名 | ||||||
収録物名 | 2005年度 生態史プロジェクト報告書 | |||||
出版者 | ||||||
出版者 | 総合地球環境学研究所 研究プロジェクト4-2 | |||||
開始ページ | ||||||
開始ページ | 273 | |||||
終了ページ | ||||||
終了ページ | 280 | |||||
出版年月日 | ||||||
日付 | 2006-09-30 | |||||
日付タイプ | Issued | |||||
関連サイト | ||||||
識別子タイプ | URI | |||||
関連識別子 | http://www.chikyu.ac.jp/ecohistory/top_jp.htm | |||||
関連名称 | 生態史プロジェクト | |||||
関連サイト | ||||||
識別子タイプ | URI | |||||
関連識別子 | http://www.chikyu.ac.jp/ | |||||
関連名称 | 総合地球環境学研究所 | |||||
フォーマット | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | application/pdf | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |